Mitä on 3d tulostus

3D-tulostus on teknologia, jolla voidaan tuottaa kolmiulotteisia esineitä tietokoneen mallinnuksen pohjalta.

3d-tulostimet filamentit

Mitä on 3d tulostus?

3D-tulostus voidaan toteuttaa eri tulostusmenetelmillä, ja yleisimpiä ovat FDM (Fused Deposition Modeling), SLA (Stereolithography) ja SLS (Selective Laser Sintering). FDM-menetelmässä tulostin

 lämmittää muovia ja puristaa sen ulos tulostuspinnosta, jolloin muovi jähmettyy ja muodostaa halutun muodon. SLA-menetelmässä tulostin käyttää valoa muovauksen apuna ja valo johdetaan läpi lasilevyn, jolloin muovi jähmettyy halutun muodon mukaisesti. SLS-menetelmässä tulostin käyttää lasersädettä muovaukseen ja säde johdetaan läpi polttopöydän, jolloin muovi jähmettyy halutun muodon mukaisesti.

3D-tulostuksen avulla voidaan valmistaa erilaisia esineitä, kuten leluja, korujen osia, osia autoon tai muihin laitteisiin, ja jopa terveydenhuollon laitteita ja implantteja. 3D-tulostus on yleistynyt viime vuosina ja se on tullut yhä saataville myös kuluttajille esimerkiksi kotikäyttöön tarkoitettujen tulostimien muodossa. Se tarjoaa uusia mahdollisuuksia esineiden suunnitteluun ja valmistukseen ja se on avannut uusia mahdollisuuksia myös ammattilaisille ja yrityksille.


Mikä on suosituin 3d-tulostin merkki?

3D-tulostinten suosio vaihtelee maittain ja riippuu monista tekijöistä, kuten tulostustekniikasta, materiaalivalikoimasta ja käyttötarkoituksesta. On vaikea sanoa yhtä suosituinta merkkiä, sillä eri merkit ovat suosittuja eri maissa ja eri käyttötarkoituksissa.

Joitakin suosittuja 3D-tulostinmerkkejä ovat esimerkiksi Ultimaker, MakerBot, XYZprinting, Creality, LulzBot ja Formlabs. Nämä merkit tarjoavat laajan valikoiman erilaisia 3D-tulostimia eri teknologioilla ja materiaaleilla, ja ne ovat suosittuja niin kotikäytössä kuin ammattikäytössäkin. On tärkeää valita 3D-tulostin, joka vastaa omia tarpeita ja budjettia, joten on suositeltavaa tehdä tutkimusta eri vaihtoehtojen vertailua ennen hankintapäätöstä.


Onko PLA suosittu tulostusmateriaali?

PLA (polylaktyyliasetaatti) on yksi suosituimmista 3D-tulostusmateriaaleista, erityisesti kotikäyttöön tarkoitetuissa 3D-tulostimissa. Se on helppo käsitellä ja se sopii moniin erilaisiin käyttötarkoituksiin. PLA on valmistettu kasviperäisistä raaka-aineista, ja se on ympäristöystävällinen vaihtoehto muovien valmistuksessa.

PLA on suosittu valinta 3D-tulostuksessa, koska se on helppo lämmittää ja puristaa 3D-tulostimessa. Se on myös hyvin stabiili ja se tarjoaa tarkan ja tasaisen tulostuksen. PLA:n lämpötila-alue on kuitenkin pienempi kuin monilla muilla 3D-tulostusmateriaaleilla, joten se ei sovellu kaikkiin käyttötarkoituksiin. Lisäksi PLA:n lujuus ja joustavuus ovat pienempiä kuin monilla muilla 3D-tulostusmateriaaleilla.

Vaikka PLA on suosittu valinta 3D-tulostuksessa, se ei välttämättä ole paras vaihtoehto kaikkiin käyttötarkoituksiin. On tärkeää valita oikea materiaali tarpeiden mukaan, jotta tulostettu esine on tarpeeksi luja ja joustava.


Mikä materiaali on suosituin 3d-tulostuksessa

3D-tulostuksessa käytetään useita eri materiaaleja, ja suosituin materiaali vaihtelee riippuen tulostustekniikasta ja käyttötarkoituksesta. Yleisimpiä 3D-tulostusmateriaaleja ovat muovit, kuten polyeteeni (PE), polylaktyylikarbonaatti (PLC) ja akryylinitrilibutyylieetteri (ABS). Nämä muovit ovat yleisiä, koska ne ovat helppoja käsitellä, ne ovat edullisia ja ne sopivat useimpiin kotikäyttöön tarkoitettuihin 3D-tulostimiin.

Toinen suosittu 3D-tulostusmateriaali on PETG (glykolidikarbonaatti), joka on vahvempi ja joustavampi kuin perinteiset muovit. Se sopii erityisesti käyttötarkoituksiin, joissa tarvitaan lisää lujuutta ja joustavuutta.

Metallit, kuten alumiini, teräs ja kupari, ovat myös yleisiä 3D-tulostusmateriaaleja, vaikkakin niiden käyttö vaatii yleensä erityisempää teknologiaa ja on kalliimpaa kuin muovien käyttö. Myös lasi ja betoni ovat mahdollisia 3D-tulostusmateriaaleja, vaikkakin niiden käyttö on vielä harvinaisempaa.

3D-tulostuksessa käytettävä materiaali valitaan yleensä sen mukaan, minkälaisen esineen halutaan valmistaa ja mihin se tulee käytettäväksi. On tärkeää valita oikea materiaali, jotta tulostettu esine on tarpeeksi luja ja joustava tarpeiden mukaan.